Followers

Monday, May 2, 2011

Berjanji tapi mungkir....

Assalamualaikum....




Sebenarnya saya berbelah bagi nak cerita ataupun tidak berkenaan dengan hal ini....tapiiii...bila memikirkan ini juga ada kaitan dengan pribadi kita sendiri...saya rasa eloklah saya bercerita...dan cerita ini bukanlah untuk menyalahkan sesiapa cuma nak mengingatkan bila kita dah berjanji tu, kita mestilah menepatinya....


Ceritanya begini....pada pertengahan April yang lalu, saya telah menerima tempahan Homestay dari satu penyewa dari Negeri Selatan.....Dia telah membuat tempahan Homestay untuk awal bulan Mei ini......satu hari satu malam sahaja tempahan itu....dan tempahan itu saya telah rekodkan dalam buku Daftar pelanggan.....bermakna tarikh itu telah dibooking dan saya tak boleh menerima tempahan lain.....namun begitu, dalam tempoh tersebut...saya telah menerima beberapa panggilan telefon bertanyakan Homestay untuk disewa pada tarikh yg. sama ....tapi tempahan diorang semuanya lebih lama iaitu 3 hari 2 malam dan 4 hari 3 malan tapi terpaksa ditolak sebab saya dah berjanji dengan penyewa negeri selatan tersebut walaupun saya akan kerugian .......tak apa..saya tak kisah....tiba pada tarikh yang dijanjikan ....Si Penyewa dari negeri selatan itu tak muncul2 hingga ke petang.......puas saya menelefon balik....tapi tak berangkat ...rasa2 dekat 20 kali jugalah saya menelefon.....perasaan saya tak dapat nak digambarkan macamana....rasa sesal sebab dia orang Melayu.....dia dah berjanji....dah booking....kalau dia nak cancel pun....saya tak marah...sebab hujung minggu memang banyak tempahan....cuma phone saja cakap tak boleh datang......ni tidak..senyap macam tu saja...kitakan orag melayu, ada budi bahasa....masa nak booking, boleh pulak telefon......silap saya jugak sebab tak ambik deposit....yelah...sebab saya begitu percayakan orang....Tapi Cik Abang saya kata ini pun memberikan satu pengajaran buat kami agar lebih berhati2 pada masa depan.

6 comments:

Acik Erna said...

azi..itu kisahnya ye..lain kali jangan lupa ambik deposit dulu..
sian azi..takm pe la azi..bukan rezeki azi la minggu ni..insyaallah lain kali rezeki azi akan datang jug..insyaallah.

Kakzakie said...

Kesiannya.... kakak rasa betul ini dah jadi pengajaran. Lain kali kena deduct terus dari credit card dia utk bayaran deposit. So kalau tak jadi at least dah ada deposit.

Manusia tak sama Azi....

azi said...

Kak Erna..
Akak..saya dan Cik Abang tak kisah kalau dia tak datang...sebab semua rezeki itukan datangnya dari Allah...kalau dah tertulis bukan rezeki kita..nak buat macamanakan...tapi sekurangnya bagitau awal2...yang saya sesalkan sebab dia tak call bagitau sedangkan kita tak jadi keja duk tunggu dia datang....manusiakan mesti berpegang pada janji....hu..hu...saya sedih sangat sebab sikap orang itu begitu....

azi said...

Akak Zakie...
Akak..memang ni satu pengajaran buat kami yang
kita tak boleh percayakan orang sangat sekarang ni..betul cakap akak, orang bukan semuanya samakan akak....lepas ni saya akan ambik deposit dulu....biar dua2 rugi...he..he...

Acik Erna said...

azi..sabar ye..jangan la sedih sangat..azi dah ada pengalaman sekalai ni dan berhati hati la dilain kali..
ceria ye azi..jangan sedih2 lagi tau..

azi said...

Kak erna..
Terima kasih kak....saya tak sedih dah kak..sayakan sentiasa ceria..he..he...kejap aje sedihnya...terima kasih atas nasihat tu...sayangggg akak..he..he..