Followers

Saturday, May 5, 2012

Salam..

Assalamualaikum semua...
Selamat berhari minggu ye....empat hari saya tak update blog, bukannya apa...rasanya tiada apa yang menarik untuk dikongsikan disini...Nak letakkan gambar masakan pun, itu-itu aje yang dimasak....nanti boring pulak kawan-kawan semua....:)

Hari Rabu baru ni...Kakak saya telah menjalani rawatan kemoterapi di Hospital Pulau Pinang. Doktor cakap, memang kena buat kemo juga untuk mencegah barah tu sebab ubat yang doktor cakap haritu, tak sesuai dengan kakak. Alhamdulillah, kakak sihat-sihat sahaja selepas rawatan tu. Mungkin kali pertama, kakak tak pula pening atau muntah walaupun 9 botol ubat dimasukkan melalui tiub kebadannya yang mengambil masa yang agak lama dari pukul 2.00 petang hari Khamis dan habis pukul 5.00 pagi Jumaat...Kakak dapat pulang kerumah hari Jumaat itu jugak....memang kakak kesayangan saya ni kuat betul semangatnya. Kawan-kawan dan jiran yang datang melawatnya, memang hairan tengok kakak sebab kakak tetap duduk melayan mereka...Macam orang tak sakit...yang lucunya, kakak Zura yang temankan dia dihospital pulak yang sakit-sakit badan...he..he.. Dia cakap, memanglah sakit, tapi dia akan bertahan selagi boleh demi anak-anak nya yang tersayang. Saya doakan kakak akan terus sihat dan kami akan terus berusaha mengubatinya selagi ada daya.

Sebelum kakak ke Hospital, saya sempat masakkan Laksa Lemak Kari untuknya. Mungkin dah lama tak makan, sebab berpantang, satu bekas yang saya berikan, dihabiskan untuknya seorang saja...

OKlah ye...jumpa lagi
Wassalam.

21 comments:

Acik Erna said...

alhamdulillah kakak azie tabah..semoga kakak azie.akan kembali sihat..

MulutPayau said...

Assalamualaikum Azie...

Saya memang kagum ngan kakak azie..semngatnya kuat dan dia tabah hadapi segalanya...

azi said...

Kak Erna..
Akak, terima kasih. sama-sama lah kita berdoa ye akak, semoga dia akan terus sihat untuk hari-hari seterusnya...hanya itu yang kita mampukan...yang lainnya, dibawah kekuasaanNya...

ainnoraini said...

Knp azi tak tunjuk yg azi masak tu... boleh ain membayangkan betapa sedapnya semua masakan azi tuu...

Semoga semakin baik kakak azi tu...semoga dia tabah..

dwaty said...

saya tak pernah bosan tengok masakan akk walaupun tak pernah rasa...

sekali lagi... semoga kakak kak azi kuat semangatnya melawan barah...

azi said...

Waalaikumussalam MP...
Memang semangat dia kuat...dia pun dah terima semua dugaan ini dengan hati yang tabah...

azi said...

Ain..
Ala...saya masak biasa-biasa aje ain...tak tahu kena dengan selera ain ke tidak...he..he..tapi Laksa lemak kari tu merupakan kegemaran semua keluarga saya....Kakak yang sakit pun suka...:)

azi said...

Dwaty...
kalau nak rasa masakan akak, lain kali nak datang SP, bagitau akak ye..sungguh ni...tapiiii...akak takut masakan akak tak kena dengan selera waty..maklumlah, lain orang lain selerakan..keluarga lainlah, dah biasa ...

wahida said...

mmg kuat semangat betul kakak akak tu...semoga dia terus kuat yer...

Ros said...

Assalamualaikum azi,

Semoga kak azie cepat sembuh dan tabah menghadapi segala dugaan dari Allah ni....berat mata memandang berat lagi bahu yang nak memikulnya kan azie...

azi said...

Wahida...
Ye..semangatnya kuat demi anak-anak...dia pasrah, mungkin ini ketentuan Allah untuknya.

azi said...

Kak Ros..
Terima kasih ye kak doakan kakak saya..memang kita hanya memandang, tapi bahu yang memikul tu yang merasai segala-galanya.

Kakzakie said...

Biasanya azi org lepas kimo akan rasa pening bahkan ada yg muntah macam kawan kakak - betul kakak azi memang kuat tapi kena jaga kesihatan.. doa kakak utknya...

azi said...

Kakzakie..
Baru kali pertama, mungkin kesan tu tak terasa sangat...tapi sekarang ni, kesan ubat tu dah terasa, dia rasa sakit pada dadanya..

Kakak memang kuat berpantang..
Minum air mineral saja, minyak dia gunakan minyak zaitun untuk memasak...ayam, daging dan semua yang boleh menyumbang kepada "pembiakan" kanser memang dah lama tak makan...terima kasih kakak atas ingatan...

Kasih Salina said...

salam..semoga kakak azie cepat sembuh..memang betol la semangat dia kuat camtu..insyallah,dia mesti boleh melawan penyakit tersebut..

azi said...

Kasih Salina...
Terima kasih......demi anak-anak yang masih kecil, dia terpaksa kuatkan semangat dan melawan penyakit tu...tapi kesian...semakin kurus dia sekarang...

Cik FaRiZaM said...

moga kak azie cpt sembuh , aminn..

-----------

singgah blog sy & sy nak share something

nk ajak awk join giveaway mudah:

Kalau korang nak menang hadiah RM10 & hadiah misteri dari Maxis korang terjah blog shakiddo.com .Setiap hari sehingga 13 Mei 2012 ni, Shakiddo ada buat giveaway. Sy pun dah menang RM10 dalam Giveaway Hazman VS Food Siri ke-2 !!!!! JOM !

azi said...

Cik Farizam...
terima kasih...nanti saya terjah blog tu ye...:)

dwaty said...

AKK... SELAMAT HARI IBU...

azi said...

Dwaty...
terima kasih adikku....:)

Akak bangga menjadi seorang Umi pada anak-anak akak...

Norsalmi said...

Moga kakak Azie terus kuat dan dapat sihat kembali..
Azie & keluarga serta rakan2 perlu sentiasa beri sokongan supaya dia terus kuat..

Rakan sekerja saya disahkan cancer thp 4 2 thn lalu tapi kini dah bebas drp sel cancer.. Dia juga seorang yg cukup kuat..