Followers

Friday, September 9, 2011

Mencuci dan mengemas...


Megi Mee pun ada...5 bungkus lagi (Untuk lapar-lapar tengah malam)

Antara yang disediakan - Gula dan Teh



Ruang makan / Dapur


Bilik Tidur Satu

Bilik Tidur 2

Bilik Tidur 3


Ruang tamu

Ruang Tamu

Ruang tamu

Assalamualaikum

Selamat malam semua...dah makan malam ke?..Saya dan keluarga dah kenyang dah..baru balik dari jemputan Rumah terbuka....Petang tadi, lepas balik dari mengemas Homestay...kakak saya telefon bagitau jiran sebelah rumahnya panggil makan.....dia buat rumah terbuka...saya pun apalagi...tengah penat2 ni..perut memang lapar....memang target saya nak makan ketupat sebab raya haritu asyik makan benda lain aje...nasib baik ada....Cik Abang saya pula, balik Ofis saja terus singgah kat situ..jadi malam ni..saya Horeyyyy...tak payah masak...he..he..

Hari ni nak cerita pasal Homestaylah. ..terlanjur kamera dah ada dalam kereta tadi..saya pun ambiklah gambar Homestay yg.telah dikemaskan...hari Rabu lepas ada penyewa baru keluar...hari khamis saya tak sempat pegi mengemas , jadi hari ni , selepasmemasak makan tengahari, terpaksale pegi cuci sebab esok (Sabtu) ada Penyewa dari KL nak masuk....sebelum pegi tu, saya singgah dulu kat kedai untuk beli berus gigi, cecair pencuci pinggan mangkuk, Ubat gigi, Air Mineral 2 botol besar, pisau cukur, mee megi dan sabun mandi.
Setiap kali penyewa baru masuk, macam cecair pencuci pinggan mangkuk wpun baru digunakan sekali sajapun, saya akan tukar baru juga...

Sehingga hari ini, saya bersyukur dengan sambutan yang diberikan. Macam bulan puasa baru ni, ingatkan tak de le orang nak sewa...tapi tak sangka dalam 29 hari kita berpuasa, Homestay saya cuma kosong 5 hari saja.....dan dari hari pertama raya sehingga hari ni 11 Syawal....Homestay saya kosong 4 hari ...saya sangat-sangat bersyukur dengan rezeki yang diberikan oleh Allah s.w.t dan rezeki itu saya kongsikan pula kepada mereka yang memerlukan pada hari raya lalu.
Semua kerja-kerja mencuci dan mengemas saya lakukan sendiri...penat memang le penat..tapi saya puas hati kalau boleh buat sendiri....
Oklah ye..sampai disini...kalau ada kelapangan kita jumpa lagi.
Wsalam.

28 comments:

Acik Erna said...

assalam azi..dah tutup ke..he he..
siap mencuci dan mengemas..

Acik Erna said...

assalam azi..cantiknya homestay azi.
azi betul2 menjaga kebersihan..tu sebab rezeki azi murah..ada aje orang nak sewa..tah bila la pulak akak ada peluang nak sewa homstay azi tu..

azi said...

Salam kak Erna/Acik Erna
Akak...apa yang tutup..???..he..he..
Kalau homestay tak tutup....kalaun tutup rugi...ha..ha...

azi said...

Wsalam Kak Erna/Acik Erna..
Akak..biasa saja kak..tak cantik manapun..dalam gambar nampak cantik le..:)
Kalau akak datang utara..jgn.lupa call saya ye...boleh akak duduk kat homestay tu...istemewa buat akak..he..he..

Nazri Razra said...

Memang puas hati kalau pergi. Semuanya bersih dan kemas.

azi said...

Nazri Razra..
Terima kasih...begitulah seadanya...:)

MulutPayau said...

cantik h/stay azi....puas hati klau dapat mngemas sndiri...letih tapi sedap mata memandang....

p/s..agaknya kalau Mp nak sewa, dapat diskaun tak????

azian said...

akak...
homestay akak ke ni????
umah akak pun mesti kemas je kan....bila laa umah sy nak kemas mcm homestay ni...heheheh

azi said...

MP..
Kalau MP datang utara,singgahlah SP..diskaun istemewa menanti MP..he..he..sungguh!
p/s murah saja sewanya ...setiap bilik ada aircond dan TV gantung, astro dan internat pun ada...sebab tu banyak permintaan kot...:)

azi said...

Azian..
homestay , tempat cari rezeki mestilah kemas dan bersih....he..he..
rumah pulak...nak kemas tunggu mood rajin le...he..he..:)

p/s..nak rumah kemas...Akak yakin yan boleh!!!..ha..ha.

ainnoraini said...

ade homestay ye...kalau kesane boleh la cari azi ye...

suke tengoknye..kemas jer...

Zaitun said...

Salam azie....Wah dah pergi rumah terbuka,kak Zai hari ni beraya baru dapat buat 4 hari puasa 6,minggu depan sambung lagi 2 hari.

kalau kak Zai pergi Sg petani nanti kak Zai nak sewa homestay azi nampak best semua kelengkapan ada.

azi said...

Kak Ain..
Kalau datang SP, call le saya...insyaalah....layanan istemewa menanti...:)

azi said...

Salam kak Zai...
Jemputan rumah terbuka banyak..ni saya baru balik dari Kulim ...puasa 6 baru dpt 2 hari..minggu depan baru sambung...nampaknya akak raya dulu le pada saya...he..he..

p/s..akak...saya tungguuu....kalau akak dtg..bagitau ye..tapi homestay tu..rumah lama....

zino said...

cantik rumah tu kat mana ya boleh lah stay situ sehari dua..

azi said...

Zino...
Kalau mai utara, singgah le kat Sungai Petani, Kedah..he..he..:)

Kakzakie said...

Kalau lihat dari cara azi mestilah mereka selesa untuk tinggal di homestay azi tu. Cantik dan bersih. Kalau kakak pergi pun nak tinggal sini jugalah azi. Hehehe... entah bilalah tu berangan kakak nie...

dwaty said...

kalu saya p utara takde tempat tinggal... bolehla... sewa homestay akk ni.... bagi murah2 naaaaa....

azi said...

Kakzaie..
Nanti kalau kakak datang ke utara..singgah ke SP..insyaallah, kalau masa tu tak ade orang....kakak duduklah kat situ..he..he..layanan istemewa akan diberikan..he..he..

azi said...

Dwaty..
amboi!!.anak dara ini cuti lama nyer..balik jumpa buah hati le tu...he..he..
Kalau mai utara..call akak ye...

kzai said...

salam azie..kemas nya homestay..kt mane ni azie..utara kt mane?..mane tau..sesat2 blh singgah kt sini..

azi said...

Wsalam Kak Zai..
Dekat rumah saya aje akak di Sungai Petani, Kedah.Satu taman perumahan...tapi Homestay ni fasa lama sikit...kalau akak lalu sini...bagitau ye...he..he..

ibuintan said...

assalamualaikum Azi...

cantik dan kemasnya home stay, Azie buatlah satu blog khas untuk homestay ni... senang sapa2 yang berhajat ke SP dan nak menyewa home stay nanti untuk kontek Azie

nak datang jugak suatu hari nanti

Dr. Ben said...

untung ye buat homestay ni?

azi said...

Salam Ibuintan...
Terima kasih ye sudi singgah sini dan folo saya...:)
Ibuintan...saya ni bukan pandai sangat...nanti kena minta tolong anak buah buatkan blog baru ni..he..he....tapi kalau sapa2 nak tengok...saya ada masukkan kat Mudah.com...taip aje Homestay 575, Taman delima...sebab tu kebanyakkan penyewa saya orang2 jauh...
Nanti datang le SP ...

azi said...

Dr Ben..TQ ye sudi singgah sini..
Nak kata untung tu...bergantung pada ramai penyewa...kalau ramai sewa..bolehlah untung sikit...tapi lebih baik dari sewakan rumah pada orang..pening tiap2 bulan nak kena minta sewa rumah...saya ada satu rumah yg.disewakan pada orang.......jenuh menunggu sewa bulanan...nak minta malu...he..he..

nyanyisunyi said...

salam azi..cantiknya homestay..kat mana ni...boleh bg address tak manalah tahu ada kwn2 yg nk sewa boleh gak sy rekmenkan..

azi said...

Nyanyisunyi..
Dekat Sungai Petani , Kedah.Masuk ikut tol SP selatan...akak ada masukkan dalam Mudah.com.Cuma taip. homestay 575, Taman delima...

p/s..Terima kasih kalau nak rekomenkan pada kawan2....:)