Followers

Thursday, December 15, 2011

Salam...


Ikan Terubuk Bakar - Along suka ikan siakap, tapi sebab saya tak makan ikan tu, dia tukar ikan ni sebab ikan ni kesukaan saya

Assalamualaikum..
Seperti yang saya janji hari tu, malam ni saya nak citer pasal makan malam tadi. Kami sekeluargakan nak sambut hari ulangtahun Along. Jadi ayahnya dah bagi beberapa pilihan tempat untuknya...Along pilih nak makan kat Tanjung Dawai lebih kurang 45 KM dari rumah kami. Tanjung Dawai ni berhampiran Pantai Merdeka..kiranya tempatnya tepi pantai le...

Disebabkan kami sampai pun dah lambat...dekat 9.40 malam..orang pun ramai sangat...jadi Cik Abang saya tak pegi kat tempat yang selalu kami makan...
kami pilih kedai bersebelahan dengannya...semua menu Along yang pilih...
tapiiii...saya kurang puas hati sebab makanan yang dihidangkan macam dimasak" cincai " saja...hiasan apapun tak ada...rasa tak berbaloi keluarkan 3 keping wang biru dan sekeping wang merah...nasib baik Tomyam dia sedap jugakkkk..kalau kat kedai selalu kami makan, setiap lauk dihias dengan cantik sekali hingga mengbangkitkan selera makan kita....sotong goreng tepung dia pun ranggup sangat...tapi..tak apalah..yang penting Along sukakannya.

Ketam masak cili dengan telur
TomYam campur - sedapppp
Udang Masak Black Papper - Hitam sampai tak nampak rupa udang
Sotong Goreng Tepung - Tak ranggup pun...(Serap minyak)..selalu makan..tepung goreng dia ranggup
Kailan Ikan Masin
Ais kacang (ABC) pilihan Along, Kakak Ainaa dan Adik Aishaa
Selain dari ABC, diorang habiskan 1 biji Air kelapa seorang.

Laicikang pilihan saya, Cik Abang dan emak

22 comments:

~ yus ~ said...

tengok lai chi kang tu terus teringin kak. Saya pun suka order lai chi kang kalau makan di kedai..:)

Zaitun said...

Rasa kesal kan azi kalau makanan yang kita order tak menepati selera. Takpelah asal dapat celebrate, lain kali makan kat tempat biasa.

azian said...

kak azi...
sehari dgn azian senang jek...
akak buat satu entry dan link kan pada entry sy tu, seharai bersama azian...then esok sy akan buat entry sebanyak yg sy boleh...so akak kene jadi tukang komen no 1...paling byk komen yg pertama, dialah pemenangnya,,,ok, faham?

taste along....amboiii.....
nnt suruh laa ummi dia masak, mesti lagik sedap kot...hehehhe

wahida said...

Ya Allah!! sedapnya ketam tu...
terus rasa nak buat masak lemak ketam hujung minggu ni..

ainnoraini said...

lai chi kang tu kegemaran ain jugak..sedap...

mmg la frustkan kalau kalau tak memenuhi citarasa...lain kali tak mau gi kedai tu tau azi...

kalau ain gi sanekann..kedai makan mane la paling best yeee...

Kakzakie said...

Yang penting Along tak komen Azi. Kalau tak pergi pun tak tahu dah tahu lain kali tak payah pergi lagi...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mak ai kak.. gambar pertama je dah buat melelh air liur kiki

cik cek said...

Byknya menu...bestnya kalau dapat join makan sekali ni kan...:)

Acik Erna said...

azi.akak sanggup tunggu azi asalkan dapat makan dikedai yang kita biasa..kalau tak macam tu la azi kan..ada aja yang kita tak puas hati.
tapi tak pe jugak azi..yang mraikan harijadi nya suka..itu lebih penting kan..

azi said...

Yus..
Akak memangggg suka Laici kang....kiranya citarasa kita sama lekan...:)

azi said...

Kak Zaitun...
Akak..tahukan..makanan ni kadang tu bila kita tengok...memang mengundang selera kita...dengan hiasannya yang cantik...iniiiii...kosong aje kak...nasib le tom yam dia sedapp...tak pe..lepas ni tak pegi dah...:)

azi said...

Azian...
Nanti akak cuba ye...tapi rasa tak boleh jadi yang terpantas..cuti sekolah ni anak2 ambik banyak masa akak..he..he..nak berblog pun susah...he..he..

azi said...

Wahida..
Akak tahu wahida suka seafoodkan...ketam kalau masak lemak cili padi memang sedappp...

p/s...cantik dress hari tu..beli kat mana ye...?.:)

azi said...

Ainnoraini..
Ain pun suka Laicikang jugak ke..?..saya tengok kebanyakan yg lahir tahun 1972 ni...memang suka Laicikang...ha..ha...lawak aje...

Ain..
Kat SP ni tak banyak sangat tempat makan yang menarik...tapi ada le jugak yg.betul2 menepati selera kita...kalau nak makan seafood segar kena pegi Tanjung Dawailah...:)

azi said...

Kakzakie..
betul kakak, kalau tak pegi situ...kita tak tahu makanan dia macamanakan..patutlah saya tengok orang tak berapa ramai...

azi said...

Baby Mama Amana & Ariff..
Itulah satu-satunya ikan besar yang akak makaan....sedapkan ikan tu...lemak manis rasanya...

azi said...

Kak Cik cek
Klau makan ramai-ramai memang seronokkan akak...saya kalau ada rezeki lebih memang selalu ajak kakak2 saya makan kat sini...tempat ni tepi pantai akak...jemputlah datang..:)

azi said...

Acik Erna/akak erna..
Akak...bila saya masuk blog akak..tak dapat...dia keluar.."server not found"...semalam saya cuba tak bolehhh...kejab lagi saya cuba balik ye...mungkin line saya tak ok kot..

Akak..
Malam tu orang ramai sangat...kebetulan ada expo pantai..Cik Abang tak nak tunggu lama2...lepas ni tak pegi dah tempat tu akak...:)

MulutPayau said...

Assalamualaikum Azi....
Saya dah lama teringin nak ke Tanjung Dawai...tapi tak sampai2 jugak...

Tak pe Azi..jnji Along gembira...lain kali boleh makan tmpat lain pulak...

p/s...pssstttt kita sama, suka laici kang...hihihihi..

azi said...

Wsalam MP..
MP tahu ye Tanjung Dawai ni?.Terkenal dengan hasil laut seperti ikan talang kering, ikan bilis serta belacan. kalau malam pulak jadi tumpuan untuk yang gemarkan makanan laut segar...

Datanglah MP...dekat ajekan..:)

kebanyakan orang sukakan laicikang kan MP..kalau macam tu.."kita serupa"..he..he..

ZaNNa said...

ok saye lapor tgk seme gambar nie..

dwaty said...

ABC... ABC... NAK ABC.... HEHEHE