Followers

Thursday, March 21, 2013

Resepi Ayam Paprik cara saya...:)

Assalamualaikum dan salam Jumaat semua.
Hari ni, pagi-pagi lagi saya dikejutkan dengan berita perginya seorang rakan satu jabatan ke Rahmatullah. Arwah meninggal dunia kerana sakit jantung. Saya terima panggilan dari kakak satu jabatan dalam pukul 5.50 pagi dan suruh saya maklumkan pada rakan-rakan pejabat saya yang lain .
Dalam pukul 6.30 pagi saya dah sampai ke hospital bersama-sama dengan kakak bekas kakitangan pejabat kami yang mengenali Arwah.
Masa kami sampai, dah ramai ahli keluarga dan rakan-rakan berada di sana.
Kami seterusnya bersama-sama Van jenazah terus ke rumah arwah di Taman Merpati, Sungai Lalang, Kedah. Arwah akan dimandikan dirumahnya sebelum dibawa balik 
ke  kampung halamannya di Kodiang, Kedah untuk disemadikan. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

Semalam Cik Abang saya pula buat sedikit pembedahan kecil pada bahagian pinggangnya yang selalu sakit. Macam ada ketulan kat situ. Pembedahan tu buat kat Klinik saja. Saya tengok bekas jahitan tu, rasa ngilu jugak...tapi Cik Abang saya, macam tu jugaklah, tetapppp sibuk ....doktor suruh berehat pun tak mau....hari ni pegi jugak kerja...alah saya tahulah tu, dia takut saya tak benarkan dia main badminton malam ni le tu...

Balik saja dari hospital, saya terus ke pasar .
Beli sikit saja barangan sebab cadang tu nak masak yang simple2 saja hari ni. 
Dalam pukul 10.00 pagi saya perlu ke Homestay sebab ada orang nak masuk homestay hari ni.
Pukul 4.00 petang pulak saya akan hantar Along pi tuision dan terus kerumah jiran yang akan melangsungkan perkahwinan anaknya esok untuk kerja-kerja rewang . Pukul 6 nanti jemput Along balik pulak.

Esok saja saya ada 4 jemputan kahwin...tapi rasa saya, hanya 2 aja yang boleh saya pergi sebab petang esok jugak ada mesyuarat Persatuan Badminton Melayu Kedah di rumah saya pada pukul 4.00 petang...Adoi!!! saya nak kena masak lagi tu...rasanya saya akan masak yang senang-senang saja sebab yang nak buat kerjanya saya sorang...:)

 Hari ni saya cuba masak masakan ni. Ayam masak paprik
Main hentam saja resepinya..ha..ha..
 Ini pulak ulam lobak merah dan tauhu goreng. Tauhu pun sedap tau makan dengan sambal belacan...cubalah...:)
 Sayur taugeh dengan tauhu
 Gulai ikan kembong dengan bendi. saya tak letak santan pun.
Dan ayam goreng KFC untuk anak-anak. Tinggal ini saja, yang lain dah habis anak-anak saya makan...sekali goreng, habissss...kali kedua goreng pun habisss...he..he..

Disini saya serta resepi masakan paprik cara saya.

Bahan-bahannya:-
2 ketul isi ayam bahagian dada - dipotong kecil
4 Ulas bawang merah - dihiris halus
4 ulas bawang putih - dihiris halus
1 batang serai - dititik
1 senduk cili kering yg telah dikisar dengan bawang
1/2 biji Lobak merah yang dipotong memanjang
4 batang Kacang panjang dipotong dalam 2 inci 
2 biji tomato dibelah empat
Bunga kobis dipotong kecil
6 biji Cili padi yang dibelah dua
5 helai daun limau purut  
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam
1 labu bawang besar yang dipotong bulat 
1 batang cili besar dipotong  bulat

Cara memasak.

1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah, bawang putih dan serai.
2. Biarkan sampai bawang kekuningan.
3. Masukkan cili kisar. Masukkan cili api. Kacau sampai cili itu masak.
4. Masukkan isi ayam dan biarkan sampai  ayam agak masak.
5. Masukkan  sos tiram, cili sos, gula dan garam - ikut rasa ye.
6. Masukkan lobak merah dan bunga kobis. kemudian barulah dimasukkan kacang panjang.
7. kacau sampai masak sebelum dimasukkan daun limau purut, hirisan bawang besar dan cili 
    besar tadi. 
8. Angkat dan hidangkan.

Sekian. Semoga berjumpa lagi ye.
Wassalam.

16 comments:

Acik Erna said...

assalam azie..anak2 ngan en.abang akak tu suka makan masak paprik..tapi akak tak pernah cuba pun.akak beli je he he

Nafira usof said...

meriahnye tengok masak kak azi nih..
bikin terliur saja~
hehehe

MulutPayau said...

Al-fatihah...semoga arwah ditempat dlm kalangan orng2 beriman...
Saya suka tengok menu Azie kalau masak...macam2 ada,..beruntung suami dan anak2 Azie punya ibu yg rajin masak.....saya ni tak tahu bila nak rajin...hihihi...

azi said...

Wsalam akak...
saya pun main hentam saja masak tu akak, cuba ingatkan rasanya dan cuba masak...boleh tahanlah jugak...kalau akak cuba resepi tu, akak tambahkan lagi cilinya untuk pedas ye..saya tahu orang negeri suka makan pedas2kan...:)

azi said...

Nafira...
akak ni masak yang senang2 aja...bak kata orang.."cepat dimasak, cepat boleh makan"..he..he..

azi said...

MP...
dah dapat dapur baru yang cantik, mesti lepas ni MP lagi rajin masak..bukannya MP tak pandai masakkan..saya tengok, macam2 MP boleh masak, lagi pandai dari saya tau..kalau saya jadi MP, saya guling2 lagi kat dapur MP tu...:)

shazrina said...

bila buat paprik ni selalu rase die tak sama macam beli ..saye buat tak sedap ...huhuhuhu

azi said...

Shazrina...
memang tak samakan dengan yang dibeli..tapi bolehlah untuk santapan keluarga...he..he..

wahida said...

sedapnya kak....ada kang weekend ni saya buat paprik gak...hahaha...


semoga hubby akak cepat sembuh...

azi said...

Wahida...
Terima kasih sudi datang sini lagi ye...terima kasih jugak doakan hubby akak cepat sembuh..dah baik dah pun bekas jahitan tu...:)

Kakzakie said...

1. Takziah pada keluarga yg kehilangan.
2. Sibuk benar Azi ye... en abang kenalah latih selalu sebab rumah pun jadi tempat meeting
3. Sibuk memasak juga walau ada jemputan ye Azi.
4. Paprik makan dgn nasi putih panas sedaaap:)

azi said...

kakzakie..
Terima kasih ye kakak...selamat kembali ke tanah air ye...:)

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

dwaty said...

Salam kakakku sayang... lama x lawat sini... first... takziah buat keluarga arwah...
second.. aktif tul cij abg tu main badminton... mesti dorg ketagih masakan akk... tu yang selalu meeting kat rumah akk.. hehehe...
last but no list... saya x suka paprik... ayam goreng saya suka... hikhik

Wak Gelas said...

rajinnyer makk.,ahHKs

Anonymous said...

Sis nk tny..sis goreng ayam kfc tu guna tepung apa ye?